De som yter rådgivingstjenester til bønder skal være med for å møte jordbrukets utfordringer. Dette var en rød tråd i et forum som nylig samlet en rekke personer innenfor rådgiving og kunnskapsmiljøer i jordbruket.

– Endringskompetanse er nødvendig for bønder som skal gjennom ei bruksutbygging eller endring i driftsopplegg, sa Bjørn Gunnar Hansen fra TINE Rådgiving. Det trengs trening for å øve opp endringskapasiteten eller «evna til å halde hjula i gang medan ein endrar seg», sa Hansen.

Bøndene står overfor betydelige utfordringer i drifta, slik som løsdriftskrav fra 2024 i melkeproduksjonen, klimaendringer, leiejordsproblematikk og økonomi, slik en av innlederne, bonde Sissel Langørgen, formulerte det.

For rådgiverne er det egne utfordringer for å yte gode tjenester overfor bøndene. Blant temaene som ble diskutert i forumet var blant annet behovet for spisset kompetanse samtidig som det er behov for basiskompetanse, samordnet rådgiving mellom de ulike tilbyderne, kunnskapsutvikling hos rådgiverne og ny bruk av IKT.

Forumet ble arrangert 17. november med nærmere tredve personer fra en rekke organisasjoner og bedrifter. Norsk landbruksrådgiving på Ås stilte som vert da prosjektet Kompetent bonde inviterte til dette forumet for rådgiving og kunnskap i jordbruket.

Formålet med forumet var skape en møtearena hvor felles utfordringer for rådgiving i jordbruket kan tas opp og tiltak initieres.

Plansjer fra innleggene vil bli lagt ut om kort tid.

Kontaktperson: Egil Petter Stræte, prosjektleder

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_blurb admin_label=”Reklametekst” title=”Last ned program” url=”http://kompetentbonde.bygdeprosjekt.wpengine.com/wp-content/uploads/sites/7/2015/11/program-forummte-17-11-2015.pdf” url_new_window=”off” use_icon=”on” font_icon=”%%71%%” icon_color=”#35ac58″ use_circle=”off” circle_color=”#35ac58″ use_circle_border=”off” circle_border_color=”#35ac58″ icon_placement=”top” animation=”off” background_layout=”light” text_orientation=”center” use_icon_font_size=”off” header_font_size=”18″ body_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/et_pb_blurb][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Rekke”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Last ned presentasjoner

[/et_pb_text][et_pb_tabs admin_label=”Faner” tab_font_size=”14″ body_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [et_pb_tab title=”Program for forummøte 17.11.2015″ tab_font_select=”default” body_font_select=”default”] [button link=”http://kompetentbonde.bygdeprosjekt.wpengine.com/wp-content/uploads/sites/7/2015/11/program-forummte-17-11-2015.pdf” color=”green”] Last ned program[/button] [/et_pb_tab][et_pb_tab title=”Deltakerliste” tab_font_select=”default” body_font_select=”default”]

[button link=”http://kompetentbonde.bygdeprosjekt.wpengine.com/wp-content/uploads/sites/7/2015/11/deltakere-rev-17-11-2015.pdf” color=”green”] Last ned deltakterliste[/button]

[/et_pb_tab][et_pb_tab title=”Jon Mjærum, Norsk landbruksrådgiving” tab_font_select=”default” body_font_select=”default”] [button link=”http://kompetentbonde.bygdeprosjekt.wpengine.com/wp-content/uploads/sites/7/2015/11/jon-mjrum-nlr-kompetent-bonde-171115.pdf” color=”green”] Jon Mjærum[/button] [/et_pb_tab][et_pb_tab title=”Egil Petter Stræte, Norsk senter for bygdeforskning” tab_font_select=”default” body_font_select=”default”] [button link=”http://kompetentbonde.bygdeprosjekt.wpengine.com/wp-content/uploads/sites/7/2015/11/egil-petter-strte-kompetent-bonde-presentasjon-forum-17-11-2015.pdf” color=”green”] Presentasjon Egil Petter Stræte[/button] [/et_pb_tab][et_pb_tab title=”Kirsti Gustad, LMD” tab_font_select=”default” body_font_select=”default”] [button link=”http://kompetentbonde.bygdeprosjekt.wpengine.com/wp-content/uploads/sites/7/2015/11/kirsti-gustad-prosjektforum-for-kompetent-bonde-17-11.pdf” color=”green”] Kirsti Gustad, LMD[/button] [/et_pb_tab][et_pb_tab title=”Sissel Langørgen, bonde” tab_font_select=”default” body_font_select=”default”] [button link=”http://kompetentbonde.bygdeprosjekt.wpengine.com/wp-content/uploads/sites/7/2015/11/sissel-langrgen-151117-kompetent-bonde.pdf” color=”green”] Presentasjon Sissel Langørgen[/button] [/et_pb_tab][et_pb_tab title=”Kåre Oskar Larsen” tab_font_select=”default” body_font_select=”default”] [button link=”http://kompetentbonde.bygdeprosjekt.wpengine.com/wp-content/uploads/sites/7/2015/11/kre-oskar-larsen-prosjektforum-kompetent-bonde.pdf” color=”green”] Presentasjon Kåre Oskar Larsen[/button] [/et_pb_tab] [/et_pb_tabs][et_pb_gallery admin_label=”Galleri” gallery_ids=”439,440,451,452,453,454,455,456,457,458″ gallery_orderby=”rand” fullwidth=”off” show_title_and_caption=”on” show_pagination=”on” background_layout=”light” auto=”on” auto_speed=”7000″ hover_overlay_color=”rgba(255,255,255,0.9)” caption_font_size=”14″ caption_all_caps=”off” title_font_size=”16″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” posts_number=”10″] [/et_pb_gallery][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]